Apr 26, 2021

Milyonlarca yıllık genetik kodun, son 200 yılda hızla “salon tarzına” evrilemeyeceğini düşünenlerdenim.

 

Apr 16, 2021

RT Yorum – Bilim yaparken kullanılan aklın her yerde kullanılması ve aslında kendinin tanımadığı/kavramadığı tezahürlerin, aklın bu kısıtlı bölümünün referans alınarak değerlendirilmesi kibirli bir tutumdur.

Akıl mertebelidir ve bilim yaptığı mertebede, zihindir; adı rasyonel akıldır.

Kullandığı mantık parçanın, bütüne oranı. Oysa akıl & mantık türleri çokludur. Rasyonel akıl laboratuvardan çıkıp evine gidince çocuğuyla ilişkisinde mertebesini değiştirir; sezgisel akıl olur örneğin. Günümüzde çocuk-ebeveyn çatışmalarında, mertebelerin karıştırılması ciddi sorun.

Örneğin: Evrim Ağacı’nı, alanında faydalı buluyor, destekliyorum; alanı dışına çıkmasını da destekliyorum fakat zihinle, alanı dışındaki konuları üsttenci bir dille yorumlamasını kibirli buluyorum. Yetersizler ama bunu anlamaları için işletim sistemini değiştirmeleri gerek. :)

ORİJİNAL – Turan Erdal @DaxWellenReiter

Kibirli derken bir örnek verebilir misiniz?

 

Mar 29, 2021

Bilim kurgu yazarı olsam, yapay zekanın en sinsi hamlesi olarak Elon Musk’ı konu eden bir roman yazardım. “Zavallı insan soyu ele geçirileceğim diye korkarken çoktan ele geçirilmişti,” temalı bir roman. :)

Adam, epidermisin altına ustalıkla gizlenmiş mekanik bir şey bence.

 

Mar 29, 2021

@sinancanan’ı hiç anlamamış.

Konnektom projesi kadın ve erkek beyninin farklı çalıştığını gösterdi oysa. Ya Hollanda ya da Danimarka’da yapılan uzun soluklu bir projede, toplumsal cinsiyetinden arındırılarak yetiştirilen bireylerin meslek seçimleri hakkında çarpıcı bulgular var.

“Emeksiz aydın” yorucu. Bu kadar emin bilim yapılır mı?

Biyolojik ve ruhsal arketiplerimizden gelen bilgilerle nasıl baş edeceğiz? Kadının biyolojik arketipi ilk kez ruhsal olanla örtüşmüyor; bu konuları, insan olmanın olmazsa olmazı özgürlük bağlamında nasıl değerlendirmeliyiz?

Bunları konuşan ypk. Şu ülkede feminizm, hilomorfizm feminizmini aşamadı bir türlü.

Evrenselden refleksiyon almayanla konuşulamıyor maalesef. “Bilgi yok fikir var”; cılız fikirlere fanatikçe bir sarılma var. “Bilim dini” var, “düşünce kırıntısız yobaz din” var. İşimiz ne zor.

“The observations suggest that male brains are structured to facilitate connectivity between perception and coordinated action, whereas female brains are designed to facilitate communication between analytical and intuitive processing modes.”

https://www.pnas.org/content/111/2/823

https://academic.oup.com/cercor/article/30/2/824/5524764

 

Mar 17, 2021

Mircae Eliade, psikiyatrist ve psikologlara ciddi bir uyarı yapar; benzeştirmeyi, indirgeme ile karıştırma riskine değinir. Bu “açıklama” indirgemeciliği yapan “yanında din tarihçisi bulamaz,” der. Hoş bizde istenilmiyor zaten.

En azından fizik bilmeden “irade” sorunu çözülemez.

 

Mar 11, 2021

RT Yorum – Biriken nicelik, nitel dönüşüm getiriyor. Bahçenin sınırları genişleyince tarla oluyor; gölet>göl vs

Tanım hep ölçü; ölçü de nitel ile nicel olanın dengesi.

Bu iki kategorinin geçişli olduğunu anlamak Hegel’e nasip oldu.

Avrupa o sınırı zorlarken biz kesif Newton uzayındayız. :)

ORİJİNAL – Koçak @Kaosvesessizlik

İsviçreli bilim adamlarının gün geçmiyor ki haz kaynaklarımız konusunda bizi aydınlatan çalışmaları artmasın. Kahve beynimize, şarap kalbimize, çikolata bağışıklık sistemimize, seks her şeye, gün doğumuna bakmak sinir sistemimize, gün batımını izlemek karaciğere, ormanda yürümek

 

Feb 21, 2021

Bizde her zaman bir deney aşaması vardır. İdealist çözümde sonuç, yöntemi belirler. Paket program yaklaşımında sorun yoktur ortada. Bu durumda yöntem ne için kullanılacaktır? Bu üstü örtülen sorundur bizdeki projeleri, kopyala-yapıştır projeleri haline getiren.

 

Feb 19, 2021

Gensiz kalıtım konusunda, uzun zamandır kuşkular vardı. Son araştırmalar, görülme sıklığının tahminlerimizin üzerinde olduğunu ortaya koydu. Kalıtımın yalnızca genlerle sınırlı olmayacağını düşünmek, hayret verici bir cesaret örneği. Lamarc’a selâm olsun. Kanıtlandığında herkes normalmiş gibi söz ediyor. Oysa, bir düşünce kanıtlanıncaya kadar, kaç cesur araştırmacıyla dalga geçilmesine, bilim dünyasından dışlanmasına neden olan bir hipotez olarak kenara ittiriliyor. Ortodoks kabuğu kırma cesareti, bilimin ilerlemesindeki en temel unsurlardan.

 

Feb 7, 2021

RT Yorum – Pozitivist bilim anlayışının aşıldığını görmek, mutluluk dolduruyor içimi.

ORİJİNAL – Türker KILIÇ @turkerkilic

Yeni bilimin yöntemi, “bütün”ü anlamak için onu oluşturan “parça”ları değil, bu parçaların birbiriyle ilişkisini esas alınması gerektiğini anlıyor

Yaşamın yapıtaşının atom değil, enformasyon olduğunu artık biliyoruz

Yaşam, onu oluşturan varlıkların bağlantısallığıyla oluşuyor

 

Feb 5, 2021

RT Yorum – Birini kendime, dokuz tanesini de kıymetini bileceklere hediye edeceğim bir kitap.

Ülkemizde bilim yaptığı için, onur duyduğumuz Sayın Türker Kılıç; elleriyle maharetli bir cerrah olduğu denli, zengin düşünce dünyası ve kalbinden yansıyanları dengeleyebilen bir usta.

ORİJİNAL – Türker KILIÇ @turkerkilic

Kitap nihayet çıktı

Yeni Bilim BAĞLANTISALLIK,

Yeni Kültür YAŞAMDAŞLIK

@ayrintiyayinevi sitesinden ısmarlayabilirsiniz

Yakında kitapçılarda

(Yazar geliri Nörolojik Bilimler Vakfına https://neuroistanbul.org bağışlanmıştır)

 

Jan 29, 2021

Bilimin kesinliği için, evrensel yanını yadsımadan yapmak durumundayız. Evrenselse hangi dilde anlaşacağız?

Hem onu hem de ötekini kullanabilmeliyiz size katılıyorum. Sorun şu: Hekimlik gibi insan teması çok değerli bir meslek erbabı hastasının kendini anlamadığını anlamaz mı?

 

Jan 29, 2021

RT Yorum – Bilim yapmak soyut aklın, evresele çıkışın bir yolu. Uzmanlıklarda terimleşme şarttır. Bunu söylemiyorum.

“Yemeğe iki baş Allium cepa koydum” demiyor “iki baş soğan” diyorum.

“Hamsi kızartıyorum” diyorum “Engraulis engrasicholus kızartıyorum” değil!

ORİJİNAL – Muhammed Batuhan Şahin @benmbs

Tamam uluslararası kullanımı öğrenmek zorundayız ama önce derste ne anlatıldığını öğrensem-anlasam daha iyi değil mi?

Bunun sebebi sanırım ithal edip, pek bir şey üretmememiz. Yoksa kelimeleri Türkçeleştirmekte daha başarılı olurduk, onların koyduğu ismin hafızamızda yeri olurdu.

 

Jan 11, 2021

Çok üzücü bir durum, kaygıyla izliyorum. Fakat bilimin, bilim olarak özgür duruşunu yitirip, bir ideoloji haline gelmesindeki savrulma üzerine düşünüp, yazmak gerek. Bu konu Luther hareketine kadar izleği olan bir konu, hatta daha öncesi. Sorunda içkin, “özne” tanımı da var tabii.